Om oss

Om kören ...

Sångkören Rösträtt i Alvesta bildades 1975, av bland andra framlidne Sten-Roger Elmgren (1940-2015) och Nils Forsberg, och firade år 2015 hela 40 år som kör. Sten-Roger "pensionerade" sig 2006 som dirigent och körledare, och gick sorgligt nog bort i januari 2015. Nils har länge varit en klippa i basstämman men sitter sedan ett tag tillbaka istället bland publiken. 

Mellan 2006 och 2016 ledde Sven Rydgård kören, och han förde in nya musikaliska genrer på repertoaren, förutom den svängiga jazz som Sten-Roger vurmade för - ibland bara för att prova på nåt nytt, men ofta för att utmana kören att vidga vyerna och utvecklas.

Och utvecklats, det har kören verkligen gjort under Svens ledning; superutmaningen Bachs Cantata 140 har framförts ett antal gånger runtom i Småland, Beatleskonserten (som var lika mycket show som konsert) i maj 2011, och 2012 års vårkonsert "Sol, vind, vatten och lite hetta" (med fler soloframträdanden än någonsin tidigare i körens historia) är lysande exempel på sådan utveckling - att kören alls vågade sig på dessa jätteprojekt är fullt ut Svens förtjänst.

Sedan dess har solister och kvartetter/smågrupper fortsatt att, av bara farten, framträda vid olika konserter och evenemang tillsammans med kören.

Sedan hösten 2016 är det Dorothea Knust som leder kören. Vi ser fram emot var Dorotheas ledning kan ta kören!

Rösträtts nya körledare Dorothea Knust

Rösträtts körledare Dorothea Knust

 ************************************

Blandad kör ...
Ja, visst är sångkören Rösträtt en blandad kör - i ordets alla bemärkelser; män och kvinnor (flickor och pojkar) i alla åldrar mellan 20 och 75 som med hjärteglädje sjunger allt från gospel, psalmer och klassiska stycken till jazz, pop och rock.

sangargladje.jpg

Sångkören Rösträtt har en ovanligt bred repertoar.
Rösträtt sjunger det mesta som finns/går att sjunga - allt från sakralt och klassiskt till pop och rock, och med en diger standardrepertoar med á capella-sånger utöver detta tystnar vi aldrig. 

Även en del klassiska kompositörer finns på repertoaren; Bach och Händel till exempel.
Ur Bachs gedigna produktion har kören flera år framfört Bachs Cantata no 140 (populärt kallad Wachet Auf) i olika kyrkor runt om i Småland, tillsammans med inbjudna professionella solister och musiker.

Rösträtt har också en gedigen repertoar advents- och julsånger vilka med glädje framförs varje december bl a på Alvestas gator och torg, äldreboenden och i kyrkor runt om i kommunen.

Utöver detta sjunger Rösträtt gärna i svensk folkton; Kristallen den fina, Jag blåste i min pipa, Lima brudmarsch för att nämna några.

Även välkända och folkkära vårsånger till Valborgs- och Nationaldagsfirande framförs av Rösträtt - som också vågar sej på sånger på polska, tjeckiska, tyska, franska, italienska, isländska och ännu fler språk (kören har utbyte med vänkörer i flertalet europeiska länder).
Nyare kompositioner som Koppången och Gabriellas sång tas även de upp med jämna mellanrum.

Till repertoaren har på senare år lagts låtar av The Beatles, The Kinks, Simon and Garfunkel, The Mamas and The Papas mfl mfl - härligt svängiga låtar som framförs i olika konstellationer, och ofta med stöd av The Fleppards, vid bland annat körens traditionella vårkonserter.

2011 inleddes körens samarbete med det lokala bandet The Fleppards i samband med den vårkonsert som gick under namnet "We should have known better" och till största delen bestod av Beatleslåtar.
Bandet har lyft många av körens låtar till helt nya höjder, och dessutom fått flera av sångarna i kören att våga sej på solistframträdanden ...
Med bandet "i ryggen" är det inte alls så svårt - eller hemskt - som man kan tro att sjunga solo!
Det samarbetet hoppas alla ska fortsätta länge än ...

___________________________________________________________

 

Rösträtts årskrönika för 2017 och 2016 finns att hämta här:

arskronika-2017.pdf

arskronika-2016-1.pdf

arskronika-2016-2.pdf

arskronika-2016-3.pdf